Bostadslån – en möjlighet eller en belastning?

Priserna på bostadsmarknaden kan ofta vara väldigt höga, vilket gör att de flesta behöver ta ett bolån för att ha råd att köpa en bostad idag.

Ett bolån ger möjligheten för fler att ha råd till sitt drömboende men det öppnar även upp dörren till en potentiellt lönsam investering. Men ett bolån kan även vara en stor belastning om din ekonomi inte klarar av de krav ett bolån ställer. Att ta ett bolån är ett stort beslut men jag ska göra mitt bästa för att förklara vad du behöver tänka på innan du går in i en av ditt livs största affärer.

Kontantinsats
För att få ett bostadslån behöver man kunna betala minst 15 % av bostadens pris kontant, du får alltså endast låna 85% av bostadens värde. Det innebär att om du till exempel köper en bostad som kostar 2 000 000 kr måste du ha 300 000 kr i sparade pengar att lägga som kontantinsats. Ju mer du har möjlighet att betala kontant desto större är chansen att du får ditt bolån beviljat av banken.

Ränta
Varje månad kommer du att få betala en ränta på lånet. Det är en procentsats av lånebeloppet som du betalar till banken varje månad som avgift för att du får låna pengar utav dem. Vilken ränta du får betala beror bland annat på hur din ekonomi ser ut, vilken lön du har och hur stor andel av bostadens värde du betalat kontant. Det är en bra idé att jämföra olika banker för att se vem som kan erbjuda dig den bästa räntan, det kan göra stor skillnad i slutändan.

Det som är viktigt att vara medveten om när det gäller räntor är att de kan gå upp och ner. En räntehöjning kan innebära stora skillnader för dina månadsutgifter och det är därför viktigt att se till att du har en ekonomi som kan klara av en räntehöjning innan du väljer att ta ett bolån. Här är några exempel på vad olika räntor kan kosta dig varje månad.

Bolån 2 % ränta 4 % ränta 6 % ränta
1 000 000 kr 1667 kr/mån 3333 kr/mån  5000 kr/mån
2 000 000 kr 3333 kr/mån 6667 kr/mån 10 000 kr/mån
3 000 000 kr 5000 kr/mån 10 000 kr/mån 15 000 kr/mån
5 000 000 kr 8333 kr/mån 16 667 kr/mån 25 000 kr/mån

Amortering
Om du lånat mer än 50% av bostadens värde kommer du även att behöva amortera på lånet. Amortering är en avbetalning på ditt eget lån, ju mer du amorterar desto mindre blir ditt lån och därmed får du även en mindre räntekostnad varje månad. Hur mycket du måste amortera beror på hur mycket du har lånat i förhållande till bostadens värde och din inkomst. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt måste du amortera 1 % mer varje månad.

Låneandel Amortering Amortering om du lånar mer än 4.5 gånger din årsinkomst
Över 70% av bostadens värde 2% 3%
50–70% av bostadens värde 1% 2%
Under 50% av bostadens värde 0% 1%

Denna artikel är en del i en artikelserie om privatekonomi skriven av Lina Book. Lina Book studerar ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och utsågs 2018 av Helsingborgs stad till Årets Samhällsinnovatör. Tidigare artiklar i denna artikelserie:

Hyresrätt eller bostadsrätt?

Hur ska jag placera mitt sparande?

Spara ihop till en kontantinsats

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: