Bostadsrätt eller hyresrätt – hur vill jag bo?

Ett av de största finansiella besluten vi tar i våra liv är hur vi väljer att bo. Det finns inget rätt eller fel för alla. Man måste själv se till sin egen livssituation och väga fördelar mot nackdelar för att se vad som fungerar bäst för just dig.

Bostadsmarknaden är komplicerad och det kan ibland vara svårt att förstå vad de olika besluten skulle innebära för just din ekonomi och vad du borde tänka lite extra på innan du bestämmer dig. Jag ska göra mitt bästa för att reda ut oklarheterna och förhoppningsvis göra det lättare för dig att förstå vad som är bäst för just dig.

Hyresrätt – en tillgång utan ägande

Ägandet – En fastighet med hyresrätter ägs av fastighetsägaren. Du äger alltså inte lägenheten själv, men du har rätt att bo i den.

Hyra – Varje månad behöver du betala en hyra till hyresvärden för att få lov att bo i lägenheten. Hyran bestäms mellan hyresgästföreningen och hyresvärden. Det är ofta svårt att själv påverka din egen hyra.

Mindre frihet och mindre ansvar – Det är hyresvärden som ansvarar för att lägenheten är i rimligt skick och att allt fungerar som det ska. Om något skulle gå sönder som tillhör lägenheten är det hyresvärden som bär ansvaret. Du har möjligheten att måla om och tapetsera i lägenheten men det krävs ofta godkännande från hyresvärden. Du kan bli betalningsskyldig om du väljer färger som är extrema och inte godkända av hyresvärden.

Mindre risk – Eftersom du inte äger lägenheten och inte behöver ta bolån för att köpa lägenheten, utsätter du dig för en mindre ekonomisk risk än om du väljer att köpa en bostadsrätt. Men du har heller inte möjlighet att göra en vinst om bostaden ökar i värde.

Bostadsrätt – ett gemensamt ägande

Ägandet – En fastighet med bostadsrätter ägs gemensamt av de som bor i fastigheten, de bildar tillsammans den så kallade bostadsrättföreningen. När du köper en bostadsrätt köper du en andel i bostadsrättsförening och får därigenom nyttjanderätt till din lägenhet.

Medlemsavgift/hyra – En bostadsrätt har, precis som hyresrätter, en hyra som bestäms utav medlemmarna i bostadsrättsföreningen. Hyran går till föreningens utgifter så som lån och underhåll av fastigheten.

Större frihet och mer ansvar – Att äga en bostadsrätt ger dig större frihet att renovera din lägenhet som du vill. Större förändringar kräver dock godkännande av bostadsrättsföreningen. Men det kräver även ett större ansvar då du själv är ansvarig för att reparera det som går sönder. Bostadsrättsföreningen står inte för de kostnaderna. Föreningen står dock för renovering av det som tillhör fastigheten, till exempel stambyte och byte av fönster etc.

Investering – Att köpa en bostadsrätt är en investering. Det krävs oftast att du även behöver ta lån för att ha råd att köpa en bostadsrätt och att du då betalar en kontantinsats ur din egen ficka. Bostaden kan gå upp och ner i värde och du kan gå i vinst eller i förlust när du väljer att sälja bostaden. Historiskt har det varit lönsamt att investera i en bostad på lång sikt.

Denna artikel är en del i en artikelserie om privatekonomi skriven av Lina Book. Lina Book studerar ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och utsågs 2018 av Helsingborgs stad till Årets Samhällsinnovatör. Titta gärna in på Drottabladet nästa måndag för att läsa en artikel om sparande. 

Bildkälla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: