Spara ihop till en kontantinsats

Bolån är för de flesta ett måste för att ha möjlighet att köpa en bostad idag. Dock måste man betala minst 15 % av bostadens värde kontant, den så kallade kontantinsatsen.

Om du väljer att köpa en bostad för 2 000 000 kr innebär det att du måste betala 300 000 kr i kontantinsats, vilket för de flesta är en stor summa pengar att plocka fram ur plånboken. Men hur gör man då för att påskynda sitt sparade och få ihop till en kontantinsats som räcker till sitt drömboende?

Räkna ut hur mycket du behöver spara
En bra början är att kika runt lite på vad den bostad du är intresserad av att köpa kostar i det område du vill bo. Räkna sedan på vad 15 % av bostadens värde blir och sätt upp det som ditt sparmål. Kanske vill du betala mer än 15 % kontant för att minska bolånet, räkna i så fall på en större procentsats än 15 %. Ju större kontantinsats du väljer att betala desto lägre blir din belåningsgrad, vilket självklart är positivt för en stabil ekonomi.

Öppna ett sparkonto
När du kommit fram till ett sparmål är det dags att börja spara och ett bra första steg är att öppna ett sparkonto. Sparkontot är en trygg sparform men har idag ingen eller väldigt låg avkastning. Ett alternativ är en så kallad fastränteplacering. Det är ett sparkonto där du låser dina pengar hos banken under en bestämd tid och får som kompensation en högre avkastning. Det är ett bra alternativ om du planerar att köpa en bostad inom de närmaste åren.

Om du däremot planerar att först köpa en bostad om 5 år eller mer kan det vara ett bättre alternativ att placera dina pengar i fonder eller aktier för att få en högre avkastning. Det krävs dock en del kunskap för att kunna framgångsrikt investera i fonder och aktier men det går att få hjälp av din personliga bankman på banken. Det finns även en del så kallade ”spar-robotar” på en del banker idag som hjälper dig att sätta upp ett fondsparande hemifrån. Men jag vill återigen poängtera att detta endast är ett bra sparalternativ om du har en sparhorisont på MINST 5 år.

Du kan läsa mer om vilket sparande som passar dig beroende på din sparhorisont här.

Minska dina levnadskostnader
En bra början som kan göra stor skillnad för ditt sparande är att se över dina levnadskostnader. Kanske finns det några onödiga utgifter i din vardag som du kan spara in på och istället investera i din kontantinsats.

Sätt upp ett regelbundet sparande
Det är viktigt att ha ett regelbundet sparande. Bestäm hur mycket du vill spara varje månad och lägg upp en automatisk överföring till ditt sparkonto samma dag som lönen kommer in för att undvika att du spenderar pengarna på något annat.

Denna artikel är en del i en artikelserie om privatekonomi skriven av Lina Book. Lina Book studerar ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och utsågs 2018 av Helsingborgs stad till Årets Samhällsinnovatör. Nästa veckas artikel som är den sista i artikelserien handlar om bostadslån. Tidigare artiklar:

Bostadsrätt eller hyresrätt – hur vill jag bo? 

Hur ska jag placera mitt sparande?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: