Hur ska jag placera mitt sparande?

Hur man väljer att placera sitt sparande gör i slutändan stor skillnad för hur bra avkastning du får. Men att förstå vilket alternativ som är bäst för just dig är inte alltid helt lätt.

De mest avgörande faktorerna är hur lång sparhorisont du har och hur villig du är att utsätta ditt sparande för risk. Genom att lägga lite tid på dessa frågor kan du göra stor skillnad för din ekonomi och jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig på vägen.

Risk och avkastning
Om du väljer att investera dina pengar i t.ex. fonder och aktier utsätter du dina pengar för en risk då de kan öka och minska i värde. Som kompensation för den risk du tar kan du förvänta dig en avkastning. Högre risk innebär en högre sannolikhet att pengarna går upp och ner i värde, men därmed också en större möjlighet att få en hög avkastning. Hur stor risk du borde ta beror framförallt på hur lång sparhorisont du har. Längre sparhorisont ger utrymme för högre risk.

Sparhorisont under ett år
Om du planerar att använda dina sparpengar inom 1 år är det absolut bästa alternativet ett sparkonto. På ett sparkonto kommer dina pengar inte att minska värde då du inte utsätter dina pengar för någon risk men kommer därför inte att få någon större avkastning. Var dock noga med att kolla att ditt sparkonto har insättningsgaranti.

Sparhorisont 1-5 år
Om du planerar att använda dina pengar inom 1–5 år har du möjlighet att utsätta dina pengar för risk men du bör fortfarande hålla risken låg. Ett exempel är ränteplaceringar som till exempel korträntefonder eller en fastränteplacering.

Sparhorisont 5-10 år
Om du planerar att använda ditt sparande om först 5–10 år finns det utrymme för att ta lite högre risk. Du kan till exempel välja att investera delar av ditt sparande i mer riskfyllda värdepapper så som aktier och en del i mindre riskfyllda värdepapper så som ränteplaceringar för att sprida risken.

Flat lay of real estate concept

Allmänna råd
Att investera sina pengar i olika värdepapper kan i början kännas väldigt svårt och man kan behöva hjälp för att förstå vad det är man investerar i. Var alltid noga med att sprida dina risker och inte investera allt i ett och samma värdepapper. Om det känns jobbigt kan du gå till din bank och se om de kan erbjuda rådgivning, var dock medveten om att de ofta ger råd om sina egna produkter. Ta alltid en extra koll på avgifterna och be din bankman förklara det du inte förstår.

Denna artikel är en del i en artikelserie om privatekonomi skriven av Lina Book. Lina Book studerar ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och utsågs 2018 av Helsingborgs stad till Årets Samhällsinnovatör. Nästa veckas artikel handlar om att spara ihop till en kontantinsats.

Klicka här om du missade förra veckans artikel om Hyresrätter och Bostadsrätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: