Många ville veta mer om planerna för Drottninghög.

Just nu pågar samrådet kring den senaste detaljplanen för Grönkullagatan. Många har besökt utställningen på Idé A. Onsdagen den 12 augusti hade vi ett samrådsmöte med planpromenad.

Det kom många frågor kring det nya förslaget på detaljplan. Höjder på hus, täthet och trafik var det som väckte flest frågor.

För oss i projekt Drottninghög är det viktigt att vi får in synpunkter från de boende. Det är ju ni som har bäst och mest kunskap om Drottninghög. Därför var det bra att det var flera som lämnade skriftliga synpunkter.

Många av de som var med på mötet är personer som har följt projektet sedan starten och som i tidigare samråd kommit med kloka synpunkter.

BoKlok kommer att bygga bostadsrätter på Grönkullagatan och de var på plats och berättade om sitt projekt.

Du vet väl att du nu på lördagen den 15 augusti klockan 14-17 har möjlighet att träffa oss igen vid körsbärslunden. 14.30, 15.30 och 16.30 finns det möjlighet att följa med på planpromenader.

Utställningen på Idé A finns kvar månaden ut och är bemannad på måndagar.

5 kommentarer på “Många ville veta mer om planerna för Drottninghög.

Add yours

 1. Tycker det är synd att man bygger sönder Drottninghög. Nog för att tillskott av bostäder är behövligt i en rimlig mängd, men Drottninghög är knappast den enda platsen man kan bygga på. Snart bor ju alla så att de kan se vad grannen äter till middag, eller så får de ett höghus utanför fönstret. Hur trivsamt blir det i längden. Vore bättre om man fokuserade ännu mer på området och dess trivsel istället för att tro att nybygge efter nybygge löser allt.

  1. Instämmer med dig Mattias. Förstår inte varför Drottninghög måste expandera så pass mycket. Ett par hus är väl okej men inte som visionen ser ut nu. Risken finns ju att trivseln för de boende försvinner när alla bor så tätt inpå varandra även om området som sådant rustas upp. Det finns ju hur mycket orörd mark som helst bakom husen på Larmvägen t.ex där man kunnat bygga flertalet hus utan att direkt inkränka på andra boende.

 2. Hej Mattias och Eva!
  Vad bra att ni delar med er av era synpunkter kring det som händer i projekt DrottningH. Det finns egentligen inget enkelt svar på era frågor och synpunkter. Svaret på frågan varför vi förtätar skulle kunna sammanfattas så här.

  Det är många som vill flytta till Helsingborg och staden tror att det fram till 2035 kommer att finnas 40 000 nya Helsingborgare. Att det finns boende i Helsingborg är viktigt för att de företag som finns här och som vill flytta hit ska kunna rekrytera personal.

  Det finns egentligen två sätt för en stad att göra plats för fler invånare. Det ena är att staden växer utåt. För Helsingborg del innebär det att vi bygger på en del av världens bästa åkermark. I framtiden kan vi komma att behöva den för att odla mat. Det andra sättet är att låta staden växa inåt, det som kallas förtätning. Då tittar man på om det finns områden som kan användas för att bygga bostäder.

  Det finns ett politiskt beslut som gjorde att vi startades projekt DrottningH. Ett av målen för projektet är att fördubbla antalet invånare och bostäder. I projektet har vi som mål att i första hand bygga på de parkeringsplatser som omger området. Då vi även har byggt bostäder i grönområdet längs Regementsvägen så har vi arbetat under flera år med att höja kvaliteten på de områden som finns kvar. Lekplatsen Prinsessor och drakar, Körsbärslunden och parkstråket mellan Grönkullagatan och Gulkullagatan är exempel på detta.

  Då vi tar fram nya detaljplaner så reglera detta i plan- och bygglagen. I detta arbete finns det flera tillfällen att lämna synpunkter. Då många tycker att det är svårt att förstå en planritning har vi bland annat jobbat med olika modeller och planpromenader.
  I detaljplanen försöker man hitta en balans mellan olika intressen. Det kan vara byggherrar som bygger bostäder som de ska sälja, att det blir bra för verksamheter och besökare. Vi tar hänsyn till aspekter som buller och dagsljus. Det blir oftast en kompromiss mellan olika intressen.
  Här kan ni läsa mer om hur staden arbetar med detaljplaner.
  https://helsingborg.se/trafik-och-stadsplanering/planering-och-utveckling/detaljplanering/

  Vi i projekt DrottningH är ändå glada att det inte har varit svårt att hyra ut eller sälja de nya bostäderna på Drottninghög.

  Hoppas att har kunnat förklara lite hur vi arbetar i projektet och varför vi förtätar på Drottninghög.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: