Populära svampar på Idé A

Det är inte så längre att de flesta tänker på champinjoner när det hör ordet svamp. Idag är utbudet av olika svampar med olika smak och egenskaper större än någonsin. Även om många älskar att gå ut i skogen på hösten är det många som själv vill odla svamp hemma för att ha tillgång till sin favoritsvamp året om. Därför var det många som kom till Idé A för att lära sig mer om att odla svamp hemma.

För att få en riktigt bra start började Poul med att bjuda på två olika sorters soppa med shiitake svamp. Shiitake svamp används flitigt i det japanska köket och är världens mest odlade svamp. Det var en mild och en stark soppa kryddad med bland annat sambal oelek. Genom att steka häften av svampen innan och lägga andra hälften direkt i soppan blev det två olika tuggmotstånd på samma svamp. Det var många som till sist vågade prova även den starkare varianten.

Elin är nyfiken och vill lukta då Christina visar hur man börjar odla svamp.

 

Christina Persson som driver företage Ecofungi var den som höll i föreläsningen om att odla svamp hemma. Hon började med att berätta att genetiskt sätt så är svamparna mycket närmre släkt med oss människor än med växterna. Det finns ca 100 000 kända arter och av dessa finns 10 000 i Sverige och drygt 100 av dem är bra matsvampar. Svampen är en viktig del i kretsloppet då de bryter ner organiska ämnen.

För den som själv vill odla svamp hemma är det fyra viktiga saker att hålla reda på, temperatur, fuktighet, ljus och näring. För att svampen ska bilda själva fruktkroppen, det som de flesta kallar för vampen krävs en period av kyla och en hög fuktighet. Det är därför som svamparna kommer på hösten då det varit kallt några dagar. Odlar du hemma löser du det genom att sätta in din svampodling i kylen eller på något annat kallt ställe. Har du koll på de fyra viktiga sakerna och skyddar din odling från mögel så är det inte svårt.

Det går att odla svamp på bland annat kartong, halm, eller i kaffesump. För den som vill göra det enkelt för sig finns det speciella satser att köpa där allt du behöver finns med. Beroende på vilken svamp du vill odla så får du räkna med att det tar 6-8 veckor innan du kan skörda första gången. På en sats kan du skörda 3-4 gånger.

För den som var sugen på något sött efter soppan var även Gabi på plats och bjöd på hemslungad honung.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: