Dansmässa i kyrkan

Dansmässan har sitt ursprung i Värmland och här dansar deltagarna på spelmansstämman i Ransäter. Foto: Anders Gustaf Östlund
Dansmässan har sitt ursprung i Värmland och här dansar deltagarna på spelmansstämman i Ransäter. Foto: Anders Gustaf Östlund

Alla bjuds upp till dans när dansmässan ”Din ljusa skugga” firas i Den Gode Herdens kyrka i Helsingborg på söndag den 30 oktober kl. 16. Rytmerna och dansstegen är såväl vals som polska och schottis och dansas i långdans och cirkel runt altaret. Dansmässan är skriven av Kristina Sandgren Furberg och riksspelman Maria Hultén Birkeland. Hans Kvarnström och Cecilia Hardestam, har gjort koreografin till danserna.

Församlingens kör Vox Mente under ledning av Marianne Ivarsson, Peter Edström, violin, Elina Hultman, sång och piano samt Johan Hultman, slagverk står för musiken som går i nordisk folkton.

Besökarna i Den Gode Herdens kyrka är inte obekanta med dans i gudstjänsten men det är första gången som alla moment i mässan sjungs och dansas. Allt som allt är det tio danser och sånger som ska fylla kyrkorummet. Karin Fors, församlingspedagog i Filborna församling leder deltagarna i dans och rörelse.

”Det går en dans genom tidens salar, den leder oss vidare”. Så börjar den första dansen och därefter följer sångtexter som följer rytmen från kväll via midnatt, vargtimmen till att ljuset anas och mässan och uppståndelsen firas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.