Markprover klara

Ni som har gått förbi Drottninghögsbadet har kanske sett vita plaströr som sticker upp ur marken. Som vi tidigare har berättat så är det Helsingborgs stad som har gjort en markundersökning inför att man vill förbättra området.

Solhålan är ett gammalt grustag som efter nedläggningen har fyllts igen med olika fyllnadsmaterial, troligtvis till stor del av byggrester och rivningsmaterial på 1960-talet. Markproverna togs för att få reda på vad som finns i marken.

– När man bygger i stadsmiljöer och förtätar städer så är det inte ovanligt att man gräver upp saker som andra Helsingborgare grävt ner för många år sedan. Det varierar från område till område vad man hittar men generellt är det inte farligt för människor att vistas i dessa områden. När staden hittar föroreningar så hanteras dessa tillsammans med miljöförvaltningen och lämpliga åtgärder vidtas. Det är bra att vi nu vet var och hur mycket föroreningar som finns så att vi kan åtgärda det när vi arbetar vidare, säger Magnus Kjellsson projektingenjör Stadsbyggnadsförvaltningen.

Den fördjupade miljötekniska markundersökning som utförts visar på halter av föroreningar över Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, dit grön- och parkområden hör. Det är dock inte farligt att vistas i området.

Just nu utarbetas en fördjupad miljöriskbedömning som ska ligga till grund för hur massorna ska hanteras när arbetena kommer igång. I samband med denna bedömning beräknas nya riktvärden utifrån platsspecifika risker.

Nu går arbetet in i en ny fas med detaljprojektering av det utarbetade förslaget.

Förslaget innebär bland annat ett nytt utegym, en beachvolley/beach-handbollsplan samt förnyade gång och cykelstråk som gör badanläggningen mer lättillgänglig. I arbetet ingår även utvecklingen av stadsodlingsprojektet Planteringar utan gränser.

Här kan du läsa mer om markundersökningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: