Hjärna – Puls – Glädje på Drottninghögsskolan

Sensommaren är här. Barnen har precis kommit tillbaka till Drottninghögsskolan efter sommarlovet. Men det de kommer tillbaka till är inte den vanliga Drottninghögsskolan, utan en skola som valt att inleda ett av Sveriges största hälsoprojekt. Projektledarna Lina Mårtensson och Mark Siegbahn har precis färdigställt projektplanen Hjärna – Puls – Glädje. Samtliga 350 av skolans elever kommer att få dagliga Brain-breaks och 30 minuter pulsglädje. De kommer även att ha 20 minuter värdegrundsarbete dagligen, samt minst 60 minuter utelektion i veckan. Satsningen görs för att öka elevernas måluppfyllelse enligt den forskning som finns.

Läraren Mikaela Bodsgård är en av frontlöparna i projektet. Hon har sedan tidigare arbetat med samtliga av projektets grundpelare. Hennes klassrum är en levande oas där eleverna kan välja att sitta på en puffkudde, på en Ztool eller till och med cykla på en spinningcykel. När hon märker att eleverna tappar energi förvandlas klassrummet till en djungel där eleverna ska ta sig fram likt en hinderbana. Hon märker en stor skillnad jämfört med innan. 

– Eleverna är lugnare nu än innan och mer fokuserade. Vi har kommit varandra närmare också vilket underlättar i undervisningen; säger Mikaela och tittar ut över ett hav av spännande sittalternativ som finns i klassrummet. Sen är det klar att det tar tid att implementera, fortsätter Mikaela. 

Just nu ser hon bara fördelar med ”flexibel sittning”, som det kallas. En av fördelarna är att elevernas hjärna ”öppnas” för inlärning vid rörelse. Innan Mikaela rusar iväg tipsar hon om instagramkontot @larbolaget som hon själv driver. Projektledaren Mark har sedan tidigare frontat skolans hälsoarbete på @healthdrottninghog och nyligen öppnade han och Lina Facebookgruppen Hjärna – Puls – Glädje där du kan följa deras resa.

Mark Siegbahn och Mikaela Bodsgård

En kommentar på “Hjärna – Puls – Glädje på Drottninghögsskolan

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: