Nu påbörjas markarbeten för nya bostäder längs Regementsvägen

Nu går projekt Drottninghög in i nästa fas. Vi börjar därför förberedelserna för fler bostäder och en ny förskola på Drottninghög. På övre delen av det markerade området kommer det att byggas ca 80 bostäder och även bli plats till en förskola. Första steget bli att ta bort förorenade jordmassor och ersätta dem.

Detta kommer att hända? Det fösta steget blir att en del buskar och träd kommer att tas bort. Vi kommer att spara större värdefulla träd. Därefter kommer 1.5 meter jord att schaktas bort och läggas i avlånga jordhögar längs med Regementsvägen. Därefter kommer vi att ta prover på jorden. Den jord som har för höga halter av föroreningar kommer NSR att ta om hand av och den andra jorden kommer att läggas tillbaks. Vi kommer även att läggas på ren jord för att fylla ut. Totalt kommer det att handla om ca 5000 kubikmeter som ska fraktas till och från området. Det motsvarar cirka 200-250 lastbilar. Vi räknar med att arbetet tar ca en månad.

Hur påverkas jag? Hela arbetsområdet kommer att hägnas in så att ingen av misstag kan komma in. Gång- och cykelbanan mellan Drottninghögsparken och Ica Maxi kommer att stängas av och du kommer att behöva ta andra vägar. Vi kommer att tydligt skylta vilka vägar du kan ta istället.

Varför behöver vi göra detta? När man bygger i stadsmiljöer och förtätar städer är det inte ovanligt att man gräver upp saker som kommit ner i marken för många år sedan.  Området har tidigare varit en sandtäckt som sedan fyllts ut med framförallt bygg- och trädgårdsavfall. Vi har gjort flera olika undersökningar av marken i området. Det översta jordlagret på 0,7 meter innehåller inga förhöjda halter av förroreningar och efter provtagning räknar vi med att kunna lägga tillbaka den jorden. Marklagret längre ner har vi hitta föroreningar som vi nu kommer att ta bort

Vad händer längre fram? Under året kommer det att starta andra projekt som påverkar framkomligheten på Regementsvägen. Med beräknad början i maj kommer Öresundskraft att genomföra arbete med fjärrvärmenätet i korsningen Regementsvägen – Grönkullagatan. Arbetet beräknas vara klart i mitten av juli. Helsingborgshem kommer under året att fortsätta använda Gulkullagatan och Regementsvägen för byggtrafik för de hus man renoverar och för de nya lägenheter man bygger på Grönkullagatan.

Frågor och mer information Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Magnus Kjellsson, projektingenjör, Magnus.Kjellsson@helsingborg.se, 042-10 31 94.

En kommentar på “Nu påbörjas markarbeten för nya bostäder längs Regementsvägen

Add yours

  1. Hej
    Undrar vad för föroreningar som hittats i jorden?
    Vad har funnits där tidigare eftersom det är förorenat?
    Bara allmänt nyfiken
    Mvh Susann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: