Halloween – vad, hur och varför?

Nu närmar sig den tiden på året igen – den 31a oktober. Då infaller Halloween, en tradition som bara växer sig större och större för varje år. Men vad är det egentligen vi firar, och varför?

Det är svårt att säga helt säkert varifrån traditionen ursprungligen kom ifrån, men vissa säger att det var när vikingarna kom till Storbritannien som det hela började. Där påverkades kelterna av vikingarnas traditioner och sedvänjor, och ser man på kelternas högtid Samhain ser man många likheter med den och vikingarnas höstblot.

Samhain var kelternas skördefest där man firade sommarens slut, och man trodde att gränsen mellan de dödas värld och vår egen var som tunnast under den tiden. Festen började den 31 oktober. Man tände ljus för att vägleda andarna till jorden och för att skrämma bort häxor.

Allt eftersom tiden gick började Irland och Skottland förkristnas, och då förändrades många traditioner. Kyrkan försökte ersätta skördefesten genom att flytta alla helgons dag från maj till 1 oktober, och på så vis göra den 31 till allhelgonaafton. Tanken var att alla helgons dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar. Det fungerade dock inte så bra.

Men även om kyrkan inte kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Resultatet blev att det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner, och det var just detta som sedan spred sig vidare till USA när irländarna emigrerade under 1800-talet. Skottar som emigrerade till USA firade inte alla helgons dag, men firande Halloween med att utklädda gå från dörr till dörr och be om gåvor.

Under 1920-talet började halloweenfirandet flytta ut ur hemmet – man anordnade halloweenparader och försökte göra firandet tillgängligt för alla. Men i och med det började även problem dyka upp – ungdomar som genomförde bus som störde friden. Uppmärksamheten kring Halloween började öka kraftigt i slutet av 40-talet, men det var inte förrän under 50-talet som Halloween blev en riktig storhelg i USA. I samma veva blev det även en högtid främst för barnen, och man lyckades med framgång återlansera traditionen med trick-or-treat (bus eller godis).

angry-jols-x3

Även traditionen att gröpa ur pumpor och sätta ett ljus inuti kommer från Storbritannien – från Irland, närmare bestämt. Det hela härstammar från en irländsk sägnen om den elaka men sluga smeden Jack, som gjorde ett avtal med djävulen och sålde sin själ. När han dog fick han inte komma till himlen, men eftersom han lurat djävulen slapp han även undan helvetet. Han fick då en ihålig kålrot med glödande kål av djävulen, som han fick använda för att hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker där han inte fick komma in. Och sägnen säger att han sedan dess vandrat runt på jorden med sin glödande kålrot. Därför kallas dessa halloweenlyktor för ”Jack-o’-lantern”. I och med immigrationen till USA blev detta en del utav Halloweenfirandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: