Besnik Nikqi, stadsplaneraren som bygger broar.

Besnik Nikqi är den första Brobyggaren i projekt Rekrytera. Drottabladet har träffat honom för att få veta mer om vad en brobyggare är och vad projekt Rekrytera egentligen innebär.

Vi träffas i projektlokalen på Blåkullagatan 15 där projekt Rekrytera har sitt kontor och min första fråga blir så klart vad en brobyggare egentligen är?

En brobyggare är en person som anställs för att bygga relationer mellan invånare, företagare och projekt Rekrytera. För att kunna jobba som brobyggare ska du bo på Drottninghög, Dalhem eller Fredriksdal och ha ett kontaktnät i området, säger Besnik.

Han berättar också att det är viktigt att brobyggarna är representativa för invånarna när det gäller exempelvis språk och kultur. Brobyggarna har även olika uppdrag beroende på vilka behov som finns i projektet. Hittills har Besnik jobbat mycket med företagskontakter inför en workshop de hade med företag förra veckan.

Nu i början handlar det mycket om att hitta min roll i projektet, jag är den första brobyggaren i projektet och har möjlighet att forma min roll. I januari när projektet öppnar dörrarna för invånarna kommer vi att vara fem stycken brobyggare, säger Besnik.

Projekt Rekrytera är ett samverkansprojekt mellan Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Helsingborgshem, Försäkringskassan samt Vårdcentral Drottninghög.

I projektet ska vi hjälpa invånarna på deras resa mot arbetsmarknaden och/eller utbildning på ett smidigare och enklare sätt. Tack vare att alla instanser kommer att finns under samma tak kommer vi bättre kunna hjälpa dig som invånare. Vi kommer inte att slussa dig vidare till en annan instans utan det stannar här. Vi gör en plan tillsammans med dig, säger Besnik.

Målet med projektet är att arbetslösheten ska minska på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Projektgruppen kommer att jobba med 60 personer åt gången och målet är att 300 personer ska ha kommit i arbete eller utbildning när projektet är färdigt i augusti 2019. I projektgruppen finns arbetsmarknadscoacher, arbetsförmedlare, matchare, brobyggare, en kommunikatör och projektledaren Ragnar Mattsson. Det kommer även att kopplas en läkare till projektet.

Rekrytera utgår från individen och kan matcha personers kunskaper till olika företags behov, vi kan också se till att personen får utbildning om det behövs. I projektet har vi bättre resurser till invånarna än vad en enskild instans kan erbjuda. Vårt samarbete är en nyckel för att invånarna ska komma i arbete, säger Besnik.

Besnik själv har pluggat till stadsplanerare och fick tipset om jobbet som brobyggare av Li Hautala på Helsingborgshem.

Jag är stadsplanerare men nu jobbar jag mer med de sociala frågorna, men de fysiska och sociala frågorna hör ihop. Genom Rekrytera så kommer fler få ett jobb och då har även fler möjlighet att klara en högre hyra när det renoveras och byggs i området, säger Besnik.

I januari öppnar de dörrarna till projektet och då är invånarna välkomna. Steg ett är att man skriver in sig och sedan börjar personalen jobba utifrån deltagarens egna förutsättningar.

Vi riktar oss främst mot långtidsarbetslösa, nyanlända och personer med utländsk bakgrund men självklart är alla välkomna.

Den 7 december kommer projekt Rekrytera att vara med på julmarkanden, vad kommer ni att göra då?

Det blir projektets första riktiga möte med invånarna, då vill vi känna lite på pulsen och undersöka intresset hos invånarna och så klart berätta mer om projektet. Det kommer även finnas möjlighet att anmäla sitt intresse.

Läs mer om projekt Rekrytera här: helsingborg.se/rekrytera

img_1357

 

En kommentar på “Besnik Nikqi, stadsplaneraren som bygger broar.

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: